Fogpótlás készítése

Az esztétikus mosoly titka a tökéletes fogsor, melyet fogpótlás segítségével állíthatunk helyre a budapesti fogászaton. A fogorvos elsősorban megtisztítja, majd mintát és lenyomatot készít, hogy legyárthassák a tökéletes fogpótlást.

Fogászati viaszbetét behelyezése

Fogászati kezelés fogorvos

A budapesti fogászaton a fogorvos indirekt módon készített viaszbetéttel kezdi meg a fogpótlást. Az okkludorban álló, de abból kivehető modellen alakítjuk ki inlay- viaszból a betétet, ekkor jutunk el indirekt módszerrel oda, ahol a direkt eljárással akkor voltunk, amikor a szájban formáltuk ki. Mindaz a manipuláció, ami közben történt, az indirekt eljárás okozta többletmunka.

A fogorvos a viaszbetét készítésekor különösen vigyáz a kontaktpont és környékének formálására. Direkt eljárással erre tulajdonképpen nincs módunk a fogászaton. Ha indirekt módszerrel készítjük a betétet a budapesti fogászaton, domborúbbra, kiöblösödőbbre készít, az alap színű inlay fogpótlás viaszból megformált betét torzulásától, vetemedésétől). E célra, persze, a modellt ki kell emelnünk az okkludorból, ahová ezután már nem is tudjuk visszahelyezni.

Amint a fogászati viaszbetét elkészült, a harapást az okkludorban nem zavarja, felszínét fényesre dörzsöljük, öntőcsapot (esetleg akár két csapot is) szúrunk belé, és beágyazzuk. Ez a procedúra azonos, akár direkt, akár indirekt eljárással készül a betét a fogorvosnál.

Az indirekt—direkt (kombinált) eljárás

Szövevényes esetben a fogorvos az IV. osztályú inlay készítésekor, ajánlatos lehet előbb lenyomatot venni, a betétet viaszból a technikai fogászati laboratóriumban a modellen megformálni, de önmagunk ellenőrzésére a viaszbetétet a betegen a praeparált üregbe bepróbáljuk.

Ez az eljárás a betegnek eggyel többszöri visszarendelését teszi szükségessé, viszont lehetőséget nyújt az orvosnak, hogy mind a saját, mind pedig a fogtechnikai laboratórium munkáját menet közben ellenőrizze.

A viaszbetét fogorvosi behelyezése

Ha a viaszbetét a harapást nem zavarja sem központi záródásban, sem a mandibula fog vezette mozgásai közben, akkor e vonatkozásban nincs mit korrigálnunk rajta, előfordulhat azonban, hogy a záródási helyzetben nem zavar, de egyes articulatiós mozgásoknál igen. Ez esetben a hiba könnyen korrigálható — a viaszból annyit veszünk el, míg a zavart mozgás is szabaddá nem válik a fogászati klinika kezelése során.

Korrekcióra szorulhat itt-ott a viaszbetét széli záródása is. Ezt a korrekciót is elvégezhetjük szájban, nem kell újból lenyomatot vennünk s az egész munkamenetét megismételnünk, viszont tudnunk kell, hogy ilyen korrekció után a viaszbetétet nem szabad többé a modellre visszahelyezni, hanem úgy kell vele bánni, mintha direkt eljárással készült volna.

Fogpótlás készítése szakszerű módszerrel. Az esztétikus mosoly titka a tökéletes fogsor, melyet fogpótlás segítségével állíthatunk helyre a budapesti fogászaton. A fogorvos elsősorban megtisztítja, majd mintát és lenyomatot készít, hogy legyárthassák a tökéletes fogpótlást. További érdekes és izgalmas témák olvasásra: fogszuvasodás kezelése az esztétikai klinikán, fogorvosi kezelés Budapest, fogászat Budapest 13. kerület, fogpótlás ára, inlay fogpótlás Budapest.