A fogtisztítás előnyei

A fogorvos véleménye a fogkeféről

Fogápolás kezelés Budapest

A fogászati protokoll szerint az egészségnevelés óvodai és iskolai oktatásában nagy súlyt kellene helyezni az egyéni száj higiéné célszerű módszerének megtanítására. Olyan mértékben kellene gyakoroltatni, hogy a gyermek a szülő által nyújtott többnyire rossz példa ellenére is mindenképpen kielégítendő szükségletnek érezze.

A fogmosás tanítása

A helyes fogmosás tanítását megkönnyíti, ha eredményét a gyermek saját maga is ellenőrizheti, ez a legtöbb fogorvos véleménye is. E célra nem mérgező festéket tartalmazó tabletták szolgálnak („disclosing tablets”, a legismertebb festékanyag a vörös színű eritrozin), szopogatásuk közben a megmaradt lepedők színesre (vörösre) festődik. Ezt a gyermek — vagy a célszerű fogápolást megtanulni vágyó felnőtt — maga is jól láthatja, a tisztátlanul hagyott területeket újból kell kefélnie, míg csak a színes lepedék maradéktalanul el nem tűnik a fog felszínéről.

Készül olyan festékes spray is otthoni állandó használatra, mellyel fogkefélés előtt teszik jól láthatóvá a lepedőket, sikeres eltávolítása után nem marad festék a fogon.

A fog tisztításának fogászati előnyei

A fogak fentebb leírt művi tisztításánál kiadósabb és kedvezőbb hatást érhetnénk el a lepedékképződés megakadályozása, a fogorvos ill. a képződött lepedék eltávolítása szempontjából az étrend célszerű összeállításával. A természetes fogtisztításnak igen jó módja pl. a főétkezés végén fogyasztott kemény húsú alma, kemény húsa miatt rágást igényel, rostos szerkezete folytán detergál. Emberen végzett kísérletekben bizonyították az étrend eme kiegészítésének szuvasodást gátló eredményességét a fogászaton.

Nyilván még előnyösebb volna az emberi táplálkozásban azon anyagok fogyasztását csökkenteni, melyekből erjedőképes lepedék képződik. Ez a cukor és általában az erjedőképes szénhidrátok, finom liszt s az ezekből készült ételek fogyasztásának megszorítását, csökkentését jelenti.

Cukor és édesség hatása a fogra

A fogorvosnál e vonatkozásban azonban tekintetbe kell venni, hogy a szénhidrátból nyert kalória a legolcsóbb energiaforrás, a föld kalóriahozama akkor a legnagyobb, ha cukrot termelnek s a cukrot az ember maga eszi meg (s pl. nem állatok etetésére használja, hogy az állati termékeket — hús, tej stb. — fogyassza). A fokozódó iparosodás, a lakosság tömörülése a városokban a mezőgazdasági dolgozók számának csökkenésével jár együtt, ennek folytán kevesebb mezőgazdasági dolgozónak több városi lakos kalóriaellátását kell fedeznie és nagyszámú fogászat építésére van szükség.

Ez csak a mezőgazdasági termelés racionalizálása útján lehetséges, s ennek egyik (kezdeti) módszere a cukortermelés és -fogyasztás (vagy általánosabban a szénhidrátfogyasztás) növelése. Ennek viszont kézenfekvő következménye a caries-intenzitás fokozódása. E kérdéskomplexussal kapcsolatban álláspontunk a következő:

A cukor- és általában a szénhidrátfogyasztás további növekedése jelen gazdasági viszonyaink között szükségszerű. A népélelmezés irányítójának — és segítőjeként a fogorvosnak — az a feladata, hogy a növekvő fogyasztást — a népgazdaságig szükséges szinten — úgy ossza be, hogy e táplálék cariogen hatását a lehetőséghez mérten csökkentse. Szükségszerű a fogorvosok számának növelése.

Erre van mód, amint azt számos példa bizonyítja (a vipeholmi kísérletek, de hazai viszonyaink között a gyermek- otthonok ápoltjain szerzett tapasztalatok szerint): lisztes ételt, édességet, süteményt, cukrot csak a főétkezés keretében szabad fogyasztani, s akkor sem az étkezés utolsó fogásaként, ezen ételek, főként a cukor, cukorka, édesség, sütemény fogyasztása közti étkezésként minden körülmények között kerülendő! E cél érdekében a fogyasztás reglementatiós irányítását e termékek árának a jelenleginél lényegesen magasabbra emelésével (indirekt adó, melynek jövedelmét drágán termelt protektív ételek árának mérséklésére lehetne s kellene felhasználni!) nemcsak megengedhetőnek, hanem egyenesen kívánatosnak tartjuk.

A fogtisztítás és szájhigiénia előnyei. Néhány téma, mely megismerése hasznos lehet olvasóink számára: fogszuvasodás kezelése Budapest, fogorvos a 13. kerületben, fog tisztítás tanítása, fogászat árak, szájbetegségek megelőzése.

Ajánló
Kommentek
  1. Én